Публикувано на: пн, Дек. 18th, 2017

Европейската комисия ще разследва данъчните схеми на ИКЕА

Европейската комисия има основание за задълбочено разследване на управлението на данъците в Интер ИКЕА, защото базираната в Холандия Интер ИКЕА може да е получила нечестно данъчно предимство, предаде Би Би Си

Според Маргрете Вестагер еврокомисар за конкуренцията, всички фирми „малки или големи, многонационални или не, трябва да плащат своя справедлив дял данъци“. Разследването на комисията е да се установи има ли  нарушения на правилата на ЕС за държавна помощ по отношение на данъците на ИКЕА .

Законите на ЕС задължават държавите членки да не предоставят избирателно данъчни облаги на многонационални групи, които не са достъпни и за други фирми. „Комисията се опасява, че две (холандски) решения за данъците може да са дали на Интер ИКЕА нечестно предимство спрямо останалите компании“, е написанов съобщение.

Интер ИКЕА представлява франчайз бизнес, базиран в Холандия. Компанията събира авторски и лицензионни възнаграждения от други части на ИКЕА и плаща ниски данъци върху приходите.

В доклада на еврокомисията е посочено, че шведската фирма е създала две отделни корпоративни групи в рамките на мрежа от компании в Холандия, Люксембург и Лихтенщайн, чрез които групата е прехвърляла пари и печалби, за да се възползва от специални данъчни схеми.

Последна мярка на ЕС за данъчните сделки между държавите членки и многонационалните компании е провеждащото се разследване. Еврокомисията е установила, че големите компании печелят нечестно предимство спрямо по-малките си съперници, които нямат шанс да използват подобни данъчни схеми.

Коментари

Автор

-