Публикувано на: пн, Дек. 18th, 2017

Тръмп представя днес стратегията за национална сигурност

Северна Корея, Иран и ислямистките групировки са основна заплаха за американската сигурност, а Пхенян ще се опита да разработва и биологично оръжие. Това ще бъде заложено в Стратегията за национална сигурност на САЩ, която американският президент Доналд Тръмп ще представи в специална реч по-късно и от която Белият дом публикува вече откъси.

Русия и Китай са конкуренти, които се опитват да предизвикват американската мощ и да подкопаят сигурността и просперитета на страната. Според президента Москва и Пекин са решени да направят икономиките по-малко свободни и прозрачни, да увеличат военния си капацитет и да наложат контрол над информацията,  за да потискат своите общества и да разширят влиянието си.

Стратегията не повтаря заложеното от Барак Обама, че климатичните промени представляват заплаха за националната сигурност. В новия документ се казва, че Вашингтон ще продължи да настоява за подход, който балансира между енергийната сигурност, икономическото развитие и защитата на околната среда. В него се съдържа обещанието за защита на критично важната американска инфраструктура от кибер атаки и преследването на виновните за тях.

Коментари

Автор

-